SOMA Studioarchitecture and interiorsHOMEPEOPLEConstructionPROJECTSBRONZINOCONTACT

 

DUPONT RESIDENCE & LANEWAY HOUSE

The Dupont Project was about re-purposing and re-vitalizing a century-old main street Toronto building to create a single family dwelling with a Laneway House studio space. Like many downtown west end inner-city buildings, Dupont dates from the turn of the twentieth century. Originally designed as a main-floor storefront with residential space above, it met the needs of commerce and living during the early 1900's. By 2009 the building had been a residence for fifty years but no renovation had been carried out except for windows and wiring done in the 1970’s. The Dupont Project was a major renovation which left only two of the original brick walls intact.

Andrew Fee’s design for Dupont includes two buildings on a gated 24 foot by 120 foot lot with rear laneway access. The two-storey residential living space fronting on Dupont Street has a main floor powder room, media room with atrium garden, custom walnut panelled kitchen and dining area and a family room with a 19 foot glass window wall overlooking a private garden. The second floor houses the guest bedroom and ensuite bathroom while the master ensuite has a loft bedroom and panelled white oak bathroom tiled in Carrara marble. The Laneway House building at the rear accommodates a two-car garage with a third laneway parking space and gated access. The studio space above has a 3-piece bathroom and rough-in kitchen. The original derelict building has been transformed into a contemporary urban residential home in the vibrant Junction Triangle community.

FEATURES:

Main Floor:
- custom dining room panelling and kitchen cabinetry in hand-finished rift-cut walnut
- 19 foot glass window wall
- glass window atrium garden
- private interior garden
- Stüv woodburning fireplave with Italian Travertine surround
- two storey Laneway House

2ND Floor Guest Bathroom:
- Italian Porcelain tile with custom walnut and Calcutta marble vanity top


Master Bathroom:
- rift-cut white oak panelling with hand-rubbed oil finish
- Italian Corian bathtub
- honed Carrara marble floors and wall
- custom-built lacquered double sink vanity and storage cabinet with walnut detail
- custom walnut mirror with built-in vintage Murano sconce lighting


Master Suite:
- dimmable concealed LED lighting valance
- rift-cut white oak closet doors with hand-rubbed finish
- 19 foot x 10 foot perforated Jali screen

project portfolio photos


PRESS:

BLOGTO, THE GLOBE & MAIL, TORONTO LIFE

 

 

 

 

 

 


 

BRONZINO