SOMA Studioarchitecture and interiorsHOMEPEOPLEConstructionPROJECTSBRONZINOCONTACT

ELGIN_COLLECTIONS

 

ELGIN_COLLECTIONS

This complete renovation of a 3,500 square foot circa 1880's Victorian townhouse is located in the Toronto core. Lacquer panelled reception room with traditional mantle.

This circa 1880's Victorian townhouse is located in the Toronto core neighbourhood of the Annex. The design mandate from the owners was to restore the house to its former grandeur. The 3,500 square foot renovation included digging out the basement, adding a main floor extension and porch, and creating elegant built-ins to house a very large collection of books. Early Victorians are notorious for having no storage by today's standards, so it was an essential at Elgin to create a space that was both visually beautiful but also practical for contemporary living and entertaining.

FEATURES:

- custom panelling, crown mouldings and traditional fireplace surrounds in the open-concept main floor rooms
- custom built-in lacquer library cabinets accommodate the owner's large collection of books
- traditional style custom kitchen includes marble countertops, copper vent-hood and tongue-and-groove backsplash.
- built-in televison and dresser unit in Master Bedroom
- recessed maple and lacquer storage cabinet with glass doors in Powder Room
- lacquered cabinet doors with bronze grills and fabric and custom fireplace surround in second floor sitting room

project portfolio photos

 

PRESS:

CANADIAN HOUSE & HOME


 

BRONZINO